“Ik ga naar de kamasutrabeurs”

tychevanbommel_130610-077-Edit (3)

Door Tyche van Bommel

Afgelopen zondag stond ik op een schitterende dag op een schitterende markt in de schitterende vrijstad Culemborg. De Vrijstadmarkt, ieder jaar een mogelijkheid voor allerlei ondernemers om hun waren en diensten aan te bieden. Ik stond daar vanwege de Dag van de Kwetsbaarheid die daar over twee weken op donderdag 12 oktober plaatsvindt.

In mijn standje stond een bordje: 1 minuut kwetsbaar met Tyche. Ik had dat nog niet eerder zo gedaan en was er een beetje nerveus over of het zou gaan lopen. Hebben mensen daar de rust voor tijdens een zondags struinen? Maar jawel! Mensen kwamen naar me toe en durfden zich 1 of iets meer minuten kwetsbaar op te stellen. Het kwam niet altijd meteen. Het hielp, zoals dat vaak werkt, als ik een voorbeeld gaf. Het makkelijkste voorbeeld? “Ik sta hier nu op de vrijstad markt met een standje. En vind het heel spannend. Je moet steeds mensen aanspreken en daarvoor moet je toch iedere keer een drempel  over. Als ik dat niet zeg tegen de andere standhouders, blijf ik denken dat ik de enige ben, die het af en toe moeilijk vindt om mensen aan te spreken. Als ik het wel zeg, blijkt dat iedereen die drempel over moet.”

Na het voorbeeld van mijn kant, kwam er van alles los bij de mensen, en precies dat wat ik bedoelde. Kleine dingen, grote dingen, lastige dingen, schaamtevolle dingen. Die dingen waarvan we denken dat we de enigen zijn. En ookal weet je rationeel dat je heus niet alleen staat, spreek je je maar niet uit, want stel je voor dat je misschien tóch de enige bent en wordt afgewezen.

Een greep uit de reacties:

  • Ik denk altijd dat ik niet hard genoeg werk
  • Ik ga naar de Kamasutrabeurs en durf dat niet tegen mijn collega’s te zeggen
  • Ik heb een zorgenkind en daar heeft iedereen een menig over
  • Ik heb een burnout gehad, en kan nu langzaam weer beginnen, maar ik wil niet meer alle dagen werken
  • Ik heb geen geld op zak
  • Maar dochter is al acht maanden in het buitenland en ik mis haar zo, terwijl ze al over de twintig is
  • En een jongen die het plaatje van Edith-made-it hiernaast zag: papa, papaaaaaa, kijk dan: als ik dit zie moet ik aan jou denken

Het was zo mooi. Al die mensen, die hun kwetsbaarheid lieten zien, in zó korte tijd. Even een moment van herkenning, een moment van delen, een moment van voelen dat je samen bent. Dat is precies wat mijn werk zo prachtig maakt. Want je ziet hoeveel behoefte er is, behoefte aan openheid, eerlijkheid, en benoemen hoe iets is. Zelfs al is het maar 1 minuut.

De prijs van de Dag van Kwetsbaarheid is trouwens omlaag gegaan. De prijs kwam niet overeen met wat ik die dag wil aanbieden: een introductie op kwetsbaarheid en schaamte, een snuffelen aan hoe je nou de moed zou kunnen opbrengen open te zijn.  Een dag van verbinding en verhalen. Een dag van herkenning en contact. Een dag waarop je kan bedenken: ja dat wil ik. Ik wil open, echt en kwetsbaar zijn. Dit voelt goed. Het is nog geen training of coaching, het is voelen, proeven en ruiken aan dat wat de kracht van gedeelde kwetsbaarheid is.

Zie hier het filmpje dat ik maakte!

Wil je naar de dag van de kwetsbaarheid komen?

Klik dan op de groene knop hieronder, of kijk eerst op www.dagvandekwetsbaarheid.nl

Tyche schrijft, spreekt en vlogt over schaamte, kwetsbaarheid en kracht. Ze probeert een inspirator te zijn en te laten zien dat je je, door je open te stellen, met anderen verbindt. Ze wil een voorbeeld te zijn in kwetsbaar zijn, ook al kan ze er soms niet van slapen. Ze laat zien dat je niet de enige bent die zich soms onzeker voelt. Volg Tyche op facebook of klik op de button hieronder en ontvang iedere twee weken een nieuwe vlog in je mailbox.