Kwetsbaar over vegetarisch eten

tychevanbommel_130610-077-Edit (3)

Door Tyche van Bommel

Vandaag alweer de laatste vlog van dit jaar.

Een vlog over een voornemen dat ik nog niet heb waargemaakt. Een vlog over vegetarisch eten.

Al een tijdje ben ik voornemens vegetarisch te gaan eten. Of althans, in mijn ogen ziet het er zo uit dat ik geen vlees en vis meer eet, behalve soms. Ik vind het gewoon heel leuk om af en toe een kip uit de oven te maken, of zalm op een bedje van spinazie, maar ik zou dat graag drastisch willen verminderen naar één of twee keer per maand.

Al zeker een half jaar loop ik hiermee rond, maar ik ben er nog steeds niet toe gekomen. Dat heeft er niet mee te maken dat ik vlees toch te lekker vind, of omdat ik niet weet wat ik dan voor vegetarisch moet koken, nee. Het heeft er mee te maken dat ik me schaam als ik vegetarisch eet. Ik voel me dan een aansteller en heb het gevoel mensen tot last te zijn. “Zij moet het weer anders dan de rest.” Dat idee.

Om geen uitzonderingspositie in te nemen en er gewoon bij te horen, eet ik nog steeds het vlees, waarvan ik het zo belangrijk vind om daarmee op te houden. Vooral vanwege de opwarming van de aarde.

Dus ik heb moed nodig. De moed om geen rekening te houden met wat anderen vinden. De moed om mezelf te zijn.  Daarom heb ik een vlog gemaakt en me eens kwetsbaar op gesteld over vegetarisch eten. En het grappige is, zoals dat altijd gaat met je kwetsbaar opstellen, ik ontdekte wat er aan de hand is. Het gaat helemaal niet over het vegetarisch eten, het gaat over je eigen plek in durven nemen, ruimte innemen. Zijn wie je bent.

En dat is iets, waarvan ik hoop dat we daarvoor met z’n állen de moed kunnen opbrengen in 2018.

De moed om onze eigen ruimte in te nemen. Doe je mee?

Voorbij de schaamte vind je jezelf.

En in mijn geval is dat een vegetariër.

Een heel moedig 2018 gewenst!

Met liefde,

Tyche

 

Tyche schrijft, spreekt en vlogt over schaamte, kwetsbaarheid en kracht. Ze probeert een inspirator te zijn en te laten zien dat je je, door je open te stellen, met anderen verbindt. Ze wil een voorbeeld te zijn in kwetsbaar zijn, ook al kan ze er soms niet van slapen. Ze laat zien dat je niet de enige bent die zich soms onzeker voelt. Volg Tyche op facebook of klik op de button hieronder en ontvang iedere twee weken een nieuwe vlog in je mailbox.