Wat ik steeds probeer te doen, iedere keer doodeng is en toch werkt

tychevanbommel_130610-077-Edit (3)

Door Tyche van Bommel

Iedere keer opnieuw is het weer spannend. Een blog schrijven of een vlog posten waarin ik mijn kwetsbaarheid toon. Het gaat steeds over hele intieme onderwerpen, of over dingen waarvan het risico bestaat er op afgerekend of beoordeeld te worden. Maar, zoals ik ook probeer uit te dragen, dat het risico bestaat, betekent niet dat het ook gebeurt.  Wat ik terug krijg voor het tonen van mijn kwetsbaarheid is warmte. Mensen zijn dankbaar dat ik me laat zien, mensen herkennen zich en mensen steken me iedere keer opnieuw een hart onder de riem. Telkens opnieuw krijg ik weer meer kracht om door te gaan. Steeds geldt, hoe kwetsbaarder het onderwerp, des te groter de angst. Leuk genoeg geldt ook: hoe kwetsbaarder het onderwerp, hoe mooier, warmer en liefdevoller de reacties en hoe vaker ik hoor dat mensen er echt iets aan hebben.

Vandaag dus ook weer een kwetsbaar onderwerp aan de orde. Mijn droom. De dag van de kwetsbaarheid. Hij komt eraan. Nog zes weken, dan is het zover, dan sta ik op donderdag 12 oktober de hele dag voor een vol of leeg theater in Culemborg. Dan spreek ik de hele dag over schaamte en kwetsbaarheid. Dan laat ik de mensen de kracht van gedéelde kwetsbaarheid zien. Dan zing ik liedjes die nauw aan het onderwerp zijn verbonden. Dan oefenen we samen met ons kwetsbaar opstellen en gaan we samen over de streep. Dan laat ik zien dat we niet de enige zijn. Dat iedereen kwetsbaar is en bang. Dat iedereen mooi is en warm en trots. Dan zien we dat we kunnen groeien door herkenning, en kunnen huilen van opluchting. Dan komt Johanna Nolet spreken. Dan breken we het muurtje om ons hart af.

Zelf heb ik er enorm veel vertrouwen in dat die dag vol komt, dat er straks bijna 100 mensen in dat theater zitten, en dat het een dag wordt waar mensen jaarlijks naar gaan uitkijken. Maar ja… is dat wel waar? En vraag ik wel de goede prijs? Dat is misschien nog wel het kwetsbaarst. Pfffff, wat heeft me dat een hoofdbrekens gekost. In mijn hoofd heeft de prijs gevarieerd van € 19,95 per persoon tot € 350,-.  Iedereen geeft een ander advies iedereen heeft een andere mening. (hoewel men het er unaniem over eens was dat € 19,95 te laag is). Dus nu is het dit:

EEN INTRODUCTIEPRIJS VAN € 99,- (incl btw)

Nou, serieus, ik ga effe een week onder een brug liggen. Hoe niet normaal spannend is dat? Straks denkt iedereen: welke gek kiest dat? Hahaha, terwijl ik het opschrijf denk ik, nou ja, dat zal ook wel weer meevallen. Dit is wat het is (ik word rustig merk ik). Het is een soort middenweg tussen toch nog quitte spelen als de zaal niet helemaal vol zit en als het wel vol komt, wat spelingsruimte voor mijn volgende projecten. En daar hebben vast mensen een mening over. Vooruit.

Het goede nieuws is: het is dus bijna zover. En ik heb zoveel zin en vertrouwen. Ik bruis van de energie. Zeker na afloop van de Kwetsbaarheid Challenge die vorige week plaatsvond. Een greep uit de reacties:

Wat de challenge mij heeft gebracht:

  • Er wordt thuis weer meer gelachen, met elkaar en om onszelf.
  • Ik spreek dingen meer uit, wat ik wil of wat ik voel.
  • Ik weet waar mijn pijnpunten zitten. Doordat ik ze weet voel ik me er JUIST minder kwetsbaar over.
  • Ik weet wat mijn doelen zijn en durf ze uit te spreken.
  • De challenge zorgde voor ENORM veel herkenning, waardoor je beseft: ‘je bent niet alleen’.
  • Ik denk vaker: het is wat het is. Kan me beter bij een situatie neerleggen.
  • Ik ben assertiever op mijn werk, omdat ik vaker uitspreek wat ik vind of wil.

 

Het was een ervaring om niet te vergeten! Heel kwetsbaar zijn en gedragen worden door zoveel lieve mensen die dat ook doen. Vooral de herkenning en liefdevolle aandacht vond ik heel bijzonder.

 

Je een week lang kwetsbaar opstellen over bijvoorbeeld werk en relaties, zorgde bij mij voor bevrijding. Het merken dat je niet de enige bent die worstelt, helpt ook enorm. Het gaf me mooie inzichten.

 

5 dagen lang een thema waar je op welke manier dan ook, je kwetsbare kant mocht laten zien. In een veilige omgeving met een bewonderingswaardige coach Tyche van Bommel. Zij zorgde ervoor dat iedereen zich in openheid kon laten zien en dat we met elkaar konden delen wat ons bezig hield. Ik heb het zeer gewaardeerd!!!

 

Je begrijpt, dit gaf mij veel vertrouwen. Ik ben een heel gelukkig mens. Het blijkt dat wat ik dacht juist was: als mensen hun kwetsbaarheid delen, komt er energie vrij en krijgt de kwetsbaarheid de ruimte om ook krachtig te zijn. Ik hoop met heel mijn hart dat in deze roerige wereld mensen de moed durven opbrengen zich kwetsbaar op te stellen. Want ik denk echt dat daar de sleutel ligt. De sleutel naar rust, verbinding en contact. Niet alleen binnen jezelf, maar ook onderling.

Komen jullie ook?

www.dagvandekwetsbaarheid.nl

Tyche schrijft, spreekt en vlogt over schaamte, kwetsbaarheid en kracht. Ze probeert een inspirator te zijn en te laten zien dat je je, door je open te stellen, met anderen verbindt. Ze wil een voorbeeld te zijn in kwetsbaar zijn, ook al kan ze er soms niet van slapen. Ze laat zien dat je niet de enige bent die zich soms onzeker voelt. Volg Tyche op facebook of klik op de button hieronder en ontvang iedere twee weken een nieuwe vlog in je mailbox.