Waarom je geen hygiënische verpleegster hoeft te zijn

tychevanbommel_130610-077-Edit (3)

Door Tyche van Bommel

Boos zijn, dat is iets waar ik niet zo goed mee om kan gaan. Ik ben niet graag boos. Nou ja, ik vind het vooral erg ingewikkeld. Mag je boos zijn om iets, vraag ik me altijd af. Heb je het recht?

Wat er dan meestal gebeurt is: ik probeer mijn boosheid in te houden en dat lukt dat vervolgens niet. Dan word ik zo’n kouwe kut.

Hoe gaat t?  Goed hoor hoezo?

Had je een zware dag? Nee hoor.

En in mijn hoofd spelen zich dan ruzies af als: laat me gewoon alleen, je begrijpt me toch niet, ik doe het allemaal zelf wel, laat me anders gewoon met rust. En dan krijgen we thuis een beetje zo’n sfeer van wel aardig doen tegen je dochter, maar niet tegen elkaar. Heerlijk.

Nu heb ik gedurende al mijn  therapieën wel geleerd dat je verantwoordelijk bent voor je eigen emoties en dus ook voor je boosheid. Ik kon dat allemaal vrij goed volgen, maar toch ook weer niet, want het voelde helemaal niet als iets dat ik in de hand had. Het voelde meer als iets wat ik helemaal niet in de hand had. Ik werd boos en ik deed koud, hoe hard ik ook m’n best deed niet boos en koud te doen. Dan nam ik me de hele dag voor: als m’n lief zo thuis komt, doe ik aardig. Dan ging ik al een biertje koud zetten en zorgen dat er eten was.

Maar dan kwam hij thuis en dan volgde bovenstaand gesprek. Echt, dan háatte ik mezelf. Kan je nou nooit eens een keertje aardig doen?  Ik was boos, op mezelf, dat ik zo’n stom mens ben, zo’n  kouwe kut, die zorgt voor en rotsfeer, iemand met wie het niet leuk is samen te zijn. Wie wil er nou met iemand samen zijn die zo doet? Ik voelde me een aansteller, iemand die helemaal niet in de buurt kwam van hoe ze graag gezien wil worden. Namelijk als iemand die makkelijk en flexibel is, altijd vrolijk, iemand bij wie je graag thuis komt. Ik voelde me het tegenovergestelde van dat. Dus voldeed niet aan het beeld waar ik zo graag aan wilde voldoen.

Ik werd bang voor mijn eigen boosheid en stond al op met: vandaag niet boos zijn, vandaag niet boos zijn, tot op een dag ineens het kwartje viel. De boosheid was inderdaad van mezelf! Ik wist het altijd wel, maar ik voelde het nooit. Mijn haptotherapeut zei ineens de juiste woorden op het juiste moment: ik zat bij jou te denken, het zou ook angst kunnen zijn. En er begon zich een klein lichtstraaltje mijn hoofd in te boren. Angst? Waarvoor dan? Angst, dat hij niet van je houdt. De woede kwam vaak, moet je weten, op een moment dat mij dingen teveel waren en mijn lief er net iets later bij was dan ik nodig had. En dat voelde dan als afwijzing. En van afwijzing word ik bang. Maar ik werd helemaal niet afgewezen, het werd alleen in mij opgeroepen.

Dus nu is het echt zo, dat als ik de boosheid weer voel komen, dan denk ik bij mezelf: oo ik ben bang. En soms is het nodig dat te benoemen, soms is het nodig dat zo te laten, soms is het nodig er een ochtend om te huilen en soms verdwijnt het als sneeuw voor de zon. Maar het verdwijnt altijd. Ik ben nu al vijf weken niet boos geweest. En dat is zo’n feest.

Maar spannend is het ook. Stel dat het weer komt? Wat dan? Ik word vast nog wel eens boos, zei ik tegen mijn haptotherapeut. Dat geeft toch niks ,zei ze, anders wordt je zo’n hygiënische verpleegster, dat hoeft nou ook weer niet.

Want als je voortdurend vecht om maar niet te zijn waarvoor je bang bent het te zijn, dan wordt je het juist. Dus hoe harder ik vecht niet boos te zijn, hoe sneller ik het ben. Ik ben Tyche – best snel boos omdat ik bang ben voor afwijzing-  van Bommel, maar als ik dat accepteer, gaat het wel lekker eigenlijk. Dus geen hygiënische verpleegster, maar wel een beetje schoon. Daar doe ik het voor.

 

P.S. Heb je je al opgegeven voor de Kwetsbaarheid Challenge? Nee? Doe het nu op www.voorbijdeschaamte.nl/challenge.

Tyche schrijft, spreekt en vlogt over schaamte, kwetsbaarheid en kracht. Ze probeert een inspirator te zijn en te laten zien dat je je, door je open te stellen, met anderen verbindt. Ze wil een voorbeeld te zijn in kwetsbaar zijn, ook al kan ze er soms niet van slapen. Ze laat zien dat je niet de enige bent die zich soms onzeker voelt. Volg Tyche op facebook of klik op de button hieronder en ontvang iedere twee weken een nieuwe vlog in je mailbox.