Zelfvertrouwen en wat je waard bent

tychevanbommel_130610-077-Edit (3)

Door Tyche van Bommel

Je kunt best zeker zijn van jezelf en toch niet geloven dat je het waard bent dat er van je gehouden wordt. Geloof jij dat? Kan jij oprecht van jezelf zeggen: ik ben liefde waard? Ik vind dat best moeilijk. Terwijl het gek is, want ondertussen loop ik luid te verkondigen dat íedereen liefde waard is. Nou daar hoor ik toch zelf ook bij, zou je zeggen.

Toch moet ik mezelf er iedere keer weer op wijzen dat dát is wat er vaak achter zit, als ik zenuwachtig begin te worden, gestrest ben, veel spanning op m’n schouders heb. Dan ben ik vaak bang dat ik niet goed genoeg ben. Meestal onderbewust, dat wel, maar die schouders vertellen me meer.

In de tussentijd weet ik van mezelf dat ik leuk ben, aangenaam gezelschap, gezellig, om te lachen, loyaal, goed in presenteren, interviewen en organiseren. Maar dat is de enige kant die ik van mezelf laat zien. Tot nu dan, totdat ik besloot me kwetsbaar te gaan opstellen. Want waarom alleen maar één kant tonen. Waarom niet ook open zijn over wat je eng vind, of spannend, of wat voor jou iets is, waarop je je echt afgewezen kan voelen? Dat is toch de gehele jij? Je loopt toch ook op allebei je benen?

Vandaag maakte ik er dit filmpje over, als voorproefje voor de Dag van de Kwetsbaarheid.

Waar het mij omgaat is, dat mensen die overkomen als hele, leuke vlotte mensen, ook kwetsbaar zijn. Precies even kwetsbaar als alle andere mensen. Ik hoor geregeld: maar jíj hebt daar toch geen last van? Alsof het iets iets waar je last van hebt. Nee, het is iets, wat we allemaal zijn. Alleen zijn we geneigd het te verstoppen, en dat is doodzonde. Want het is niet je donkere kant, of je schaduwkant, het is gewoon een deel van iedereen. Het is ook mooi om kwetsbaar te zijn.

Het is eigenlijk net zoiets als je dure kwetsbare vaas ergens in de kelder verstoppen, want straks gaat ie kapot. Ja dat klopt. Er bestaat een risico dat er iets stuk gaat, maar in de kelder wordt de vaas niet gezien. Is dat dan beter? Ik denk het niet. Alle vazen de kelder uit, dat is mijn devies.

PS. Heb je al een kaartje voor de Dag van de Kwetsbaarheid. Er geldt nu een introductieprijs met € 50,- korting!

Tyche schrijft, spreekt en vlogt over schaamte, kwetsbaarheid en kracht. Ze probeert een inspirator te zijn en te laten zien dat je je, door je open te stellen, met anderen verbindt. Ze wil een voorbeeld te zijn in kwetsbaar zijn, ook al kan ze er soms niet van slapen. Ze laat zien dat je niet de enige bent die zich soms onzeker voelt. Volg Tyche op facebook of klik op de button hieronder en ontvang iedere twee weken een nieuwe vlog in je mailbox.